ONTDEKKING VAN DE MAAND FEBRUARI

MOTTURA  Primitivo

Italië, 
Apulië
Het schiereiland van Salento ligt in wat we de hak van de laars Italië noemen. Een stuk rots omspoeld door de Adriatische zee aan de ene kant en de Ionische zee aan de andere. In vinologische termen kan je hier spreken van een veelbelovende geologie, roodgekleurde klei en zandsteen, een heet mediterraan klimaat met maritieme invloeden.. De belangrijkste autochtone druivenrassen zijn de Negroamaro en de Primitivo. In de 20e eeuw floreerde de handel in bulkwijnen met Frankrijk. Maar vandaag de dag wordt in deze streek de aloude passie voor wijn door steeds meer wijnbedrijven succesvol gecombineerd met de moderne technieken. Het resultaat geeft innovatieve, kwalitatieve en prestigieuze wijnen.

Villa Mottura
Het was 1927 toen Pasquale Mottura uitkeek over de uitgestrekte wijngaarden die hij in de loop der jaren, hectare per hectare, geleidelijk met zijn offers en toewijding had opgezet dat hij besloot de vruchten van zijn werk nieuw leven in te blazen van een van de belangrijkste wijnhuizen op het schiereiland Salento.
Na meer dan 80 jaar waarin Pasquale zijn liefde voor het land en de verzorging van zijn wijngaarden als een kostbaar erfdeel van vader op zoon had overgedragen gedurende vier generaties, is Villa Mottura nu een toonaangevende maker van kwaliteitswijnen in Salento en in Italië. Door het combineren van respect voor traditie met nieuwe professionele vaardigheden en technologische innovatie.

 Primitivo
Deze robijn rode Primitivo heeft 6 maanden rijping gehad op eikenhouten vaten en nog eens 3 maanden op fles. Aroma’s van rijp rood fruit, kersen, blauwe bessen, een hint van vanille en aromatische kruiden. Aangename tanines.

Heerlijk bij rood vlees, geroosterde groenten en oude kazen.

ONTDEKKING VAN DE MAAND JANUARI

ZENATO Valpolicella Superiore DOC

Italië, Veneto
In Veneto wordt sinds mensheugenis wijn gemaakt. Vooral de vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems langs de voet van de Alpen golden al vroeg als herkomstgebied van commercieel interessante wijnen. In de eromheen liggende vlakte werden bulkwijnen gemaakt voor de plaatselijke consumptie. Tegenwoordig is Veneto, als omvangrijkste wijnregio na Sicilië en Apulië, goed voor de grootste hoeveelheid DOC wijn van Italië. De bekendste zijn Bardolino langs het Garda meer, Soave en Valpolicella boven Verona en Prosecco noordelijk van Venetië. De meest beroemde wijn is zonder twijfel de Amarone.

Zenato
Het bedrijf van de familie Zenato (opgericht in 1960) is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto, zo’n 25 kilometer ten westen van de stad Verona. Dit gebied is naar volume het grootste productiegebied van DOC-wijnen van Italië. Het bedrijf wordt inmiddels geleid door de kinderen van Sergio en Carla Zenato; zoon Alberto (verantwoordelijk voor de wijngaarden t/m botteling van de wijnen en export) en dochter Nadia (marketing en communicatie), dus het betreft hier nog een echt familiebedrijf. Met name de laatste jaren worden de wijnen van Zenato overladen met medailles en fantastische recensies. Hun wijnen kernmerken zich door een zachte stijl.

De wijn:
Blend van verschillende druivensoorten: 80% Corvina Veronese, 10% Rondinella, 10% Sangiovese, De wijn ondergaat gedurende 12 maanden houtrijping in grote vaten van Sloveens eiken.
Omschrijving
Sappige wijn met een mooie balans in zuren en andere smaakcomponenten. Aroma’s van zwarte bessen, kersen en kruiden. Subtiele tonen van de houtrijping. Zachte tannines, rijpe, fluweelachtige afdronk. Mooi, typisch Italiaans. Superiore staat voor 1% meer alcohol en 1 jaar flesrijping.
Culinaire combinatie
Prima om zo te drinken, ook als apéritief.

Te serveren bij pastaschotels met rood of wit vlees en pesto. Ook bij diverse worstsoorten en jonge belegen kazen. Serveer de wijn op ca 16 à 18 ̊ C. Bij voorkeur van genieten na 3 tot 5 jaar na oogstjaar.

ONTDEKKING VAN DE MAAND DECEMBER

MATSU

Matsu is meer dan een wijnhuis of een wijn, het is een modern project van hoogstaande
wijnbouw waar binnen exclusieve wijn wordt geproduceerd. Matsu, dat in het Japans “Geduldige balans” betekent, verwijst naar de connectie tussen de Oosterse drang naar perfectie en de meeste geavanceerde biodynamische technieken van
de Westerse wereld, waarmee de wijnbouwers deze ecologische wijn creëerden.

Toro, Spanje
Druivenras 100% Tinta de Toro

1ste prijswinnaar van het Proefschrift Wijnconcours!
Matsu El Picaro (de Schelm) 
El Pícaro is een jonge, rode wijn die 3 maanden in eiken vaten
gelegen heeft. Het heeft een aroma van zwart fruit, zoals bessen en tonen van rood fruit en mineralen. Het is een frisse, complexe wijn met een aangename, lange afdronk.

ONTDEKKING VAN DE MAAND NOVEMBER

 CAPMARTIN L’INSTANT Madiran

De madiranwijnen dragen de naam van het dorp Madiran, dat ten noorden van het hoogste gedeelte van de Pyreneeën ligt. Het productiegebied ligt verspreid over drie departementen; Gers, Hautes-Pyrénées en Pyrénées-Atlantiques. Geteeld er wordt in 28 gemeentes, waarvan Madiran, Aydie, Crouseilles, Maumusson en Viella de belangrijksten zijn. De madiranwijn draagt sinds 1948 het Appellation d’Origine Contrôlée-keurmerk. Deze mag uitsluitend voor de rode wijn gebruikt worden. AOC Madiran moet ten minste voor 40% en ten hoogste voor 60% uit Tannat bestaan. De rode Madiran is donker van kleur, pittig, krachtig en met een frambozengeur. De wijn mag niet binnen één jaar verkocht worden. Om de tanines te temperen wordt de wijn enige tijd op (nieuw) eiken fust bewaard. Naast de Tannat druif zijn de Cabernet Sauvignon, de Cabernet Franc en de Fer Servadou ook wel Pinenc genoemd, toegestaan in de AOC.

Het Capmartin landgoed is gelegen in het departement Gers, in de gemeente Maumusson-Laguian. Guy Capmartin begon in 1987 met zijn eigen domein en zijn eigen stijl van wijn maken, toen werd het Domaine Capmartin geboren. Vandaag de dag heeft het Domaine een oppervlakte van 18ha, het domein produceert een breed scala van wijnen onder de AOC Madiran, Pacherenc du Vic-Bihl, Béarn en IGP Côtes de Gascogne.
Het Capmartin Domein geniet van een jonge wijngaard, een hoge dichtheid op een kleiachtige kalksteen en kiezelhoudende grond.

Een Madiran op het fruit en tederheid , zeer soepel en bijna doorstlessend…yep, het bestaat! Tannat Cabernet half half, met een bereiding in een RVS tank: vrolijk en aangenaam maar toch echt een wijn! Deze wijn is puur natuur, een aanrader.

Hij past goed bij Gasconse gerechten zoals: Cassoulet, Confit, Magret de Canard, wild en schapenkaas uit de Pyreneeën. De wijn is goed voor hart en bloedvaten. Het hoogste aandeel aan werkzame polyphenolen (bijna vier keer zo veel als in andere wijnen), werd in een pikzwarte tannatwijn uit Madiran gevonden.

Het is een wijn die goed bewaard kan worden.

ONTDEKKING VAN DE MAAND OKTOBER

Italië, Emilia-Romagn
Emilia-Romagna is een regio van Noord-Italië, met als hoofdstad Bologna. Ruwweg heeft het een rechthoekige vorm, de regio wordt in het oosten begrensd door de Adriatische Zee, in het noorden door de rivier de Po en in het zuiden door het gebergte de Apennijnen. Bijna de helft van het territorium behoort tot de Povlakte, daarmee is de regio een van de vlakste in Italië. De landbouw is de belangrijkste economische activiteit: graan, aardappels, maïs, tomaten en uien zijn de belangrijkste landbouwproducten, naast fruit en druiven voor de productie van wijn, waarvan Lambrusco waarschijnlijk de beroemdste is. De veeteelt is ook ver ontwikkeld, met name het fokken van varkens en koeien. Emilia-Romagna staat bekend om landbouwproducten als Parmaham, de balsamico-azijn en parmezaanse kaas.
Sangiovese
Voor deze wijn worden Sangiovese druiven gebruikt. De Sangiovese is één van de oudste Italiaanse druivensoorten en ontleent zijn naam aan het latijnse ‘sanguis Jovis’ wat ‘bloed van Jupiter’ betekent. Deze druivensoort gedijt het beste in een gemiddeld warm klimaat op een goed gedraineerde bodem. De Sangiovese heeft  een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst.
Corterosso Trilogia di Corteviola
Deze wijn wordt gemaakt door Contri Spumanti en is geïnspireerd op de bekende Ripassowijnen. De druiven zijn afkomstig uit Emilia Romagna bij de rivier de Rubicon. Voor deze wijn wordt een derde gedeelte van de druiven traditioneel vergist in rvs. Een derde krijgt een elegante houtopvoeding in traditionele grote houten vaten en een derde van de druiven wordt gedroogd, waarmee later een tweede gisting wordt geforceerd (zoals bij Ripasso). Dit geeft de wijn een krachtige maar druivige ‘fruitboost’.
Proefnotitie:
Kleur: diep robijnrood met granaatkleurige reflecties
Neus: intense geur, aroma’s van rood fruit (kersen), wat aardse tonen en een hint van eikenhout
Smaak: vol en fruitig, met rijp donker bosfruit/confiture/rozijntjes, subtiele houttonen en weinig en milde tannines. Soepel drinkbaar.
Wijn/spijs: deze wijn is uitstekend geschikt als apéritief met wat ham, worst of pittige kaas. Maar ook heerlijk in combinatie met rood vlees, lamskoteletten, Spagetti Bolognese, stoofschotels en belegen tot oude kazen.

Serveren op 16 à 18 ̊C. Deze wijn is bedoeld om jong te drinken, bij voorkeur binnen 2 tot 3 jaar na oogstjaar.
Liefhebbers van een klassiek glas Italiaans kunnen met deze Trilogia di Corteviola hun hart ophalen. Geniet van deze wijn met een goed stuk (gegrild) vlees of pak gewoon uw moment, met een glas CORTEROSSO in een luie stoel…

ONTDEKKING VAN DE MAAND SEPTEMBER

VANITA PECORINO Terre di chieti

Italië, Abruzzen is een regio in zuidelijk centraal Italië. De Latijnse vertaling van Abruzzen is ‘het land van de zwijnen’, maar het is een van de mooiste gebieden die Italië te bieden heeft. De regio is drie keer kleiner dan Nederland en in totaal wonen er 1,3 miljoen mensen. De regio is verdeeld in vier provincies, namelijk Pescara, L’Aquila, Chieti en Teramo. De twee hoogste toppen van de Apennijnen liggen in Abruzzen.

De druif Een staat van verwarring is meestal het eerste dat mensen ervaren wanneer ze van de druivensoort Pecorino horen. “Is Pecorino niet een kaassoort?” is een veelgehoorde opmerking en daarin hebben ze geen ongelijk. Pecorino Romano is de volledige naam van de welbekende kaassoort en de Pecorino waar wij het over hebben is een herontdekt druivenras uit de Abbruzo/Marche. Beide Pecorino’s zijn afgeleid van hetzelfde woord: pecora, “schaap” in het Italiaans. De verbinding met de kaassoort is evident maar die met de druif  minder voor de hand liggend. Men zegt dat de schapen een voorliefde hadden voor specifiek deze druivensoort wanneer ze tussen de wijnstokken gedreven werden van weide naar weide.

Farnese Vini Farnese Vini is een jong bedrijf dat in korte tijd is uitgegroeid tot één van de top exporteurs in Zuid-Italië. Deze groei ging niet gepaard zonder nationale en internationale erkenning.

Pecorino is een autochtone druivensoort uit de Abruzzen. De trossen zijn klein en de productie per hectare is laag. Persen en ontstelen, contact met de schil gedurende 12 uur bij een temperatuur van ongeveer 3°C, soft pressing en een statische verduidelijking van de most die verkregen moet worden. De wijn fermenteert bij 12°C. 80% van de wijn rijpt in RVS tanks en de overige 20% in eikenhouten vaten. Deze wijn heeft een strogele kleur met groene tinten. In de neus komen aroma’s naar voren van peren en tonen van balsamico die de goede kwaliteit van het hout onthult. Deze wijn is heerlijk als aperitief en bij visgerechten.

Serveren op ca. 10 à 12 ̊ C.De wijn is op nu dronk; serveren binnen 2 à 3 jaar na oogstjaar.

ONTDEKKING VAN DE MAAND JULI/AUGUSTUS

ZENATO Pinot Grigio delle Venezie

Italië, Veneto
In Veneto wordt sinds mensheugenis wijn gemaakt. Vooral de vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems langs de voet van de Alpen golden al vroeg als herkomstgebied van commercieel interessante wijnen. In de eromheen liggende vlakte werden bulkwijnen gemaakt voor de plaatselijke consumptie. Tegenwoordig is Veneto, als omvangrijkste wijnregio na Sicilië en Apulië, goed voor de grootste hoeveelheid DOC wijn van Italië. De bekendste zijn Bardolino langs het Garda meer, Soave en Valpolicella boven Verona en Prosecco noordelijk van Venetië. De meest beroemde wijn is zonder twijfel de Amarone.

Zenato  Het bedrijf van de familie Zenato (opgericht in 1960) is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto, zo’n 25 kilometer ten westen van de stad Verona. Dit gebied is naar volume het grootste productiegebied van DOC-wijnen van Italië. Het bedrijf wordt inmiddels geleid door de kinderen van Sergio en Carla Zenato; zoon Alberto (verantwoordelijk voor de wijngaarden t/m botteling van de wijnen en export) en dochter Nadia (marketing en communicatie), dus het betreft hier nog een echt familiebedrijf. Met name de laatste jaren worden de wijnen van Zenato overladen met medailles en fantastische recensies. Hun wijnen kernmerken zich door een zachte stijl.

De wijn: Pinot Grigio De wijn is een blend van 85% Pinot Gris (Grigio) en 15% Chardonnay. De druiven worden  met de hand geplukt van Zenato’s wijngaard bij Pesina di Caprino in de provincie Verona. De wijn heeft geen houtrijping ondergaan.De wijn is bleekgeel van kleur en geurt naar rijp wit fruit en heeft wat kruidige aroma’s, zoals anijs. In de smaak frisse zachte zuren, fruitige aroma’s van groene meloen en perzik, een lichte kruidigheid en een milde afdronk.

Heerlijk om zo te drinken of om te combineren met lichte salades en lichte voorgerechten met wit vlees, kip of zeevruchten.

Serveer de wijn gekoeld op ca. 10 °C. Deze Pinot Grigio is bedoeld om jong te drinken.

ONTDEKKING VAN DE MAAND JUNI

CASTILLO DE SOLISTICIO

Spanje: Catalunya
Catalunya (Catalonië) is één van de invloedrijkste rijken van Europa geweest. Tot laat in de 14e eeuw strekte de politieke en economische machtspositie van deze natie tot ver in het Middellandse Zeegebied, met kolonies op de Balearen, Corsica, Sicilië, Sardinië, in Frankrijk, Griekenland en zelfs tot in Turkije. Tegenwoordig bestrijkt Catalunya als politiek en cultureel autonoom deel van Spanje nog slechts de vier eilanden voor de kust, en de vier provincies in het noordoosten. Maar wat de Catalanen echter nooit zijn kwijt geraakt zijn hun trots, eigen taal, cultuur, handelsgeest en ondernemingszin. In niets komt een combinatie van deze karaktereigenschappen beter tot uitdrukking dan in hun wijnbouw.
Behalve dat in Catalunya de op één na meest geliefde mousserende wijn ter wereld, de Cava wordt gemaakt, vraagt de culinaire traditie van de regio echter ook om uitstekende ‘stille’ witte, rode en roséwijnen. En die worden hier gemaakt in maar liefst 10 andere wijngebieden met eigen geografische herkomstbenaming. Een van de recentste wijngebieden in Catalunya met een eigen Denominación de Origen is de Plá de Bages. Het gebied telt zo’n 350 hectare wijngaarden, voornamelijk gelegen in de dalen en langs de hellingen van de Llobregat-rivier en de stroompjes eromheen. De meeste wijnstokken in de Bages zijn aangeplant op hoogten tussen 200 en 500 meter boven de zeespiegel.

De wijn: Tempranillo Reserva
De Reserva van Castillo de Solisticio is een assemblage van Cabernet Sauvignon (75%) en Tempranillo (25%) afkomstig van 15 jaar oude stokken. Beide variëteiten groeien op relatief hooggelegen percelen, tussen 400 en 500 meter boven de Middellandse zeespiegel. Dit betekent dat de druiven hier overdag bij gemiddeld 35 °C genieten van veel warmte en zonneschijn, terwijl de temperatuur ‘s nachts kan dalen tot ongeveer 18 °C. Ideale rijpingsomstandigheden dus en dat is terug te proeven in de wijn. Na de inweking en vergisting van de rijpe druiven volgt rijping op Amerikaans (70%) en Frans eikenhout.
Als de wijn gebotteld kan worden geurt en smaakt hij verleidelijk naar kersen, kruiden die in de bergen voorkomen en vanille. Waar de Cabernet zorgt voor stevigheid, maakt de Tempranillo de wijn wat zachter en ronder van structuur, waardoor het geheel soepel drinkt. Niet alleen als plezierig stevig glas vóór het eten, maar net zo goed als begeleider van geroosterd vlees, stoofpotjes en hardere kaassoorten.
Serveer deze wijn op 16 à 18 ̊C. Deze Reserva is op dronk.