ONTDEKKING VAN DE MAAND DECEMBER

 VEUVE BONNEVAL Brut 

Frankrijk, Champagne
De Champagnestreek, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, is de noordelijkste wijnstreek van het land. Het kent eigenlijk een te fris klimaat voor wijnbouw, maar de aanwezigheid van de rivier de Marne en de oceaan in het westen hebben een verzachtende werking op de temperatuur. De Champagnestreek is vooral beroemd om zijn mousserende wijnen. Alleen de mousserende wijnen uit deze regio mogen de benaming Champagne dragen. Hoewel er hier al sinds de negende eeuw wijn wordt gemaakt, slaagde men er pas tegen het einde van de zeventiende eeuw in om de belletjes, die vrijkomen tijdens de alcoholische gisting, te beheersen. Champagne veroverde in korte tijd de harten van Franse en buitenlandse staatshoofden en groeide uit tot een onmisbare drank bij feesten en partijen.

Brut
Waar een champagne-etiket met jaaraanduiding meestal het een en ander zegt over het vermelde oogstjaar, zegt een Brut zonder jaartal veelal iets over de stijl van dat betreffende wijnhuis. De Chardonnaydruif domineert in deze wijn. De Brut is een assemblage van meer dan tweehonderd wijnen (Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier) die onder ideale omstandigheden drie jaar rijpen.
Een mooi gebalanceerde en glanzende Champagne. Een Champagne met heerlijke tonen van appel en peer. Naast deze frisse tonen heeft de Champagne ook accenten van biscuit. De Champagne heeft zachte en fijne bubbels. Hoewel zijn opmerkelijke balans, frisheid en verfijning hem ook perfect maken als begeleider van lichte gerechten met  vis, wit vlees en gevogelte.

ONTDEKKING VAN DE MAAND NOVEMBER

Frankrijk, Costières de Nîmes
De Appellation Costières de Nîmes bevindt zich in het meest zuidelijke deel van de Rhône vallei tussen de stad Nîmes en de westelijke Rhône delta (de Petit Rhône die eindigt in de Camargue). Het wijngebied omvat ± 4.500 hectare wijngaarden, dat officieel onderdeel is van de Appellations de la Vallée du Rhône. Het ligt verspreid over 24 gemeenten en brengt voornamelijk rode en rosé wijnen voort. Het betreft een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, dat al bij de Grieken geliefd was.De volgens de wijnwetgeving toegestane druiven voor de rode (ca. 60% van de totale productie) en rosé wijnen zijn Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre en Syrah. Voor de witte wijnen (± 5% van de totale productie) is naast o.a. de bekende Rhône variëteiten – Clairette, Marsanne en Roussanne – ook de Provençaalse Rolle ofwel Vermentino toegestaan.
De vele zonuren, een echt regenseizoen en de Mistral hebben allen invloed op het karakter van de wijnen. Met name de rode wijnen laten zich vanwege het specifieke terroir het beste vergelijken met de wijnen uit de Rhône. Costières de Nîmes is momenteel een van de spannendste wijngebieden van Frankrijk; er worden wijnen van een ongekende kwaliteit gemaakt voor een goede prijs.

Cave de Gallician
Deze Cave is opgericht in 1951 en bevindt zich zuidelijk in het gelijknamige dorp. Er zijn ca. 50 wijnboeren aangesloten bij de Cave en men beschikt gezamenlijk over zo’n 800 hectare wijngaarden. De nabijheid van de heuvels van de Camargue en veel kiezels in de bodem hebben invloed op het specifieke terroir. In de Cave worden verschillende series witte, rosé, rode en mousserende wijnen geproduceerd.

Château Laval Cuvée Noémie 2013
De wijngaarden zijn hier bezaaid met grote ronde keien, die de zonnewarmte lang vasthouden. Deze rode wijn is een blend van de druivensoorten Syrah (60%), Grenache (30%) en Mourverdre (10%). De druiven zijn met de hand geoogst, eerst ontsteeld en vervolgens traditioneel vergist. Ca. 70% van de wijn heeft gedurende 18 maanden houtrijping gehad in Frans eiken vaten. De wijn is mooi karakteristiek voor de regio en is gebotteld in flessen met bovenin het beeldmerk van Costières de Nîmes. De wijn toont rood naar garnet in het glas. In de iets zwoele geur aroma’s van rijp bosfruit als bosbessen en bramen, cacao, vanille/karamel, specerijen (kaneel, laurier) en Provençaalse kruiden. De intense smaak is rond, vol fruitig met weinig en zijdezachte tannines. De afdronk is spicy/kruidig met tonen van karamel/vanille.

Volle en zachte rode wijn, goed om op zichzelf te drinken. Als apéritief met bijvoorbeeld kazen en worst/charcuterie. Gastronomisch gezien mooi bij kruidige en gestoofde vleesgerechten, Provençaalse groentegerechten, BBQ en belegen/rijpe zachte kazen.
Serveer deze wijn op ca. 16 à 18°C. Tip: door de wijn even te beluchten (serveren in een ruim glas en/of karafferen) komen de diverse aroma’s beter vrij. De wijn is op dronk en op z’n mooist binnen 3 tot 4 jaar na oogstjaar.

ONTDEKKING VAN DE MAAND OKTOBER

DEHESA LA GRANJA
Alejandro Fernández

Spanje, Zamora

Zamora is een gemeente en stad in de Spaanse provincie Zamora in de regio Castilië en León met een oppervlakte van 149 km2. Het ligt dicht bij Portugal en wordt doorkruist door de rivier Duero. In 2016 telde Zamora 63.217 inwoners. En is vooral bekend om zijn Romaanse kunst.
Tijdens de franquistische nationaalkatholieke dictatuur (1939-1975) was Zamora bekend om zijn priestergevangenis, waar dissidente geestelijken opgesloten werden.

Wijnhuis
In de jaren negentig van de vorige eeuw kocht Alejandro Fernández een uniek domein in het historische Zamora. Toen nog een vergeten wijnstreek; sinds 2008, mede dankzij de vele inspanningen van Alejandro, een bloeiende DO. Deze regio ten westen van Toro was al bij de Romeinen bekend als uitstekende plek voor wijnbouw. Het 800 hectare grote domein bestaat uit bos en landbouw, met kikkererwten, schapen, koeien en 250 hectare wijngaard. Misschien wel het meest in het oog springend zijn de indrukwekkende wijnkelders die hier halverwege de achttiende eeuw zijn gegraven. Ze bieden perfecte condities voor de rijping van de wijnen. De wijn, die gemaakt wordt van druiven van oude stokken en daarna een houtlagering van 24 maanden krijgt, is een relatief onbekende parel uit het portfolio van Alejandro en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Deze La Granja is 100% Tempranillo, mooi donker kersenrood van kleur. Warm en aromatisch in de neus met nuances van getoast hout, zwart en rood fruit en een hint van specerijen.

In de mond vol, rond en mild, goed evenwicht tussen het rijpe fruit en de tannines van het hout, met een hint van zwoele vanille in de lange en aanhoudende afdronk.

Vinificatie
De wijn krijgt een opvoeding van 24 maanden op vaten van Amerikaans eikenhout, speciaal geselecteerd en met een fijne nerf.

Lekker bij:
Geroosterd of gegrild lamsvlees, rood vlees, wild en gerijpte harde kazen, in het bijzonder de lokale rauwmelkse schapenkaas Zamorano!

ONTDEKKING VAN DE MAAND SEPTEMBER

FIUZA 

Native Tinto

Herkomst: Portugal,Tejo, Ribatejo

Ribatejo betekent “oevers van de Tagus” en het gebied bevindt zich in zuidelijk Portugal in de benedenloop van deze rivier. De Atlantische Oceaan zorgt voor maritieme invloeden; warme zomers en koele natte winters. Landinwaarts wordt het heter en droger. In de wijngaarden staan zowel inheemse druivenvariëteiten aangeplant als de internationaal bekende druiven.

Het wijnhuis: Fiuza & Bright
Het bedrijf Fiuza & Bright is opgericht in 1985 en een samenwerking tussen de familie Fiuza, met een lange wijnbouw traditie, en Peter Bright, een Australische oenoloog. Zij hadden zich ten doel gesteld om met hun wijnen van bekende druivensoorten de internationale markt te veroveren. Inmiddels maken zij ook unieke blends van bekende en locale druivensoorten Door de jaren heen is de vraag naar hun wijnen enorm gestegen en zijn ze niet alleen internationaal, maar ook nationaal bekend. De zeer goede kwaliteit van de wijnen heeft ze al diverse prijzen en medailles opgeleverd, zowel op nationaal als internationaal niveau.
De familie Mascarenhas Fiuza bezit vier wijngoederen in de regio en het totale bezit omvat 120 ha. De bodem varieert van alluviale klei, kalksteen tot zanderige bodems en er is sprake van verschillende microklimaten. Op drie landgoederen verbouwen ze alleen typisch Portugese druivensoorten zoals Piriquita, Vital, Aragonês, Touriga Nacional etc. Op het jongste bezit, Quinta da Granja, zijn Franse druivensoorten aangeplant, zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Er worden zowel cepage wijnen (van één druivensoort)  gemaakt als blends. De wijnen worden gemaakt van druiven van de eigen wijngaarden, zodat er controle is over de kwaliteit gedurende het hele proces van wijngaard tot wijn.

De wijn: Native Tinto
Deze wijn is een blend van de druivensoorten Touriga Nacional en Cabernet Sauvignon.
Kleur : diep kersenrood
Geur  : Aroma’s van verse kersen en frambozen met een vleug vanille
Smaak: Fruitige smaak met tonen van fris donker bosfruit, kruidigheid en cacao. Soepele structuur door zeer lichte tannines. 
Waarbij: Prima om zo te drinken, als apéritief of in combinatie met lichte vleesgerechten, Mediterrane stoofschotel met kip, pastaschotels en zachte belegen kazen.
Temperatuur: Serveren op 16 à 18 °C; kan ook iets koeler geserveerd worden.
Houdbaarheid: Bedoeld om jong te drinken, bij voorkeur binnen 2 tot 3 jaar na oogstjaar.

De wijn: Native Branco
Deze wijn is een blend van de druivensoorten Chardonnay en Arinto, ca. 50% elk. De wijn heeft geen houtrijping gehad.
Kleur : licht goudgeel
Geur  : Aroma’s van rijpe appels, tropisch fruit (meloen, papaya) en een lichte kruidigheid (anijs)
Smaak: Ronde en frisse smaak met aroma’s als in de geur en frisse limoen tonen. Soepel drinkbaar met zachte zuren.
Waarbij: Prima om zo te drinken, als apéritief of in combinatie met gebakken/gegrilde witte vis, licht pittige roerbakschotel met zoet/zure saus en zomerse maaltijdsalades 
Temperatuur: Serveren op 8 à 10 °C

ONTDEKKING VAN DE MAAND JUNI

R.S.V.P.

Rosé S’il Vous Plaît
Onze Côtes de Provence rosé R.S.V.P. is een delicate assemblage van drie druivensoorten, cinsault, grenache en syrah. De druiven komen uit verschillende percelen gelegen in de gemeenten Flassans sur Issole, Gonfaron en Pignans, typisch Provençaalse wijndorpjes in het hart van het departement Var in Zuid-Frankrijk, en van Puyloubier, een dorp aan de voet van de beroemde ‘Montagne Sainte Victoire’. 

Herkomst
De wijngaarden van Gonfarons en Flassans, liggen op de hellingen waarvan de bodem voornamelijk klei-kalksteen is. De Druiven profiteren van de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden met optimale zonnen uren voor de rijping van de druiven, samen met koele nachten die bijdragen aan de levendigheid, en het verkwikkende zuur in de wijnen. Een milieuvriendelijke aanpak van de wijnbouw wordt beoefend in alle wijngaarden, ook in die van de buren. De graniet houdende gronden van Sainte-Victoire geven finesse en levendigheid aan de wijn. 

R.S.V.P.
Is gemaakt door een wijnmaker die de kennis heeft van traditionele en moderne wijnmaaktechnieken zoals temperatuur-gecontroleerde roestvrijstalen tanks en pneumatische persen. De druiven worden in de vroege ochtend geplukt en naar de wijnmakerij gebracht. Zij worden onmiddellijk verwerkt in gekoelde persen waarna het sap bij lage temperatuur mag bezinken in smetteloos schone gistingstanks. Na de gisting blijft de jonge wijn nog even in contact met de fijne droesem. 

Rosé
Heldere wijn met de kleur van lichte rozen. Expressieve geur, met intense aroma’s van rode bessen en witte bloesems. Een verfrissende, elegante en heerlijke wijn met tonen van citrus en rode bessen. De afdronk is rond en complex. 

Geniet van deze Côtes de Provence als aperitief of bij zomerse salades, vis en gegrild vlees. Ook heerlijk bij koude schotels, vegetarische maaltijden, pittige Aziatische gerechten en sushi. 

Leuk met een groep wijnvrienden om een fles R.S.V.P. op Magnum (1,5-liter) te ontkurken. 

Klik HIER en bestel online!

ONTDEKKING VAN DE MAAND MEI

MALAVIDA WIT Bodegas Arrāez

Spanje, D.O. Valencia
Bodegas Arrāez is een wijnhuis met een lange traditie. Don Antonio Arrāez heeft dit huis opgericht in 1950. Hij was de eerste in Valencia die zijn eigen wijnen ontwikkelde. Dit wijnhuis ligt in de stad Fuente de La Higuera. De wijngaarden liggen zo’n 90 km van de Middellandse Zee en op een hoogte van 600 tot 800 meter tussen 2 valleien, waardoor het een mediterraans/continantaal microklimaat genereert. Het wijnhuis heeft 30 hectare wijngaarden met overwegend lokale druiven zoals Monastrell, Tempranillo, Garnacha, Verdil en Moscatel, die aangevuld worden met perfectie met buitenlandse rassen zoals Cabernet Sauvignon en Syrah. Nu wordt het wijnhuis gerund door de derde generatie. Toni Arrāez is een jonge wijnmaker die jarenlang wijnen in Rioja en Ribera de Duero heeft gemaakt. Hij heeft het wijnhuis in de laatste 7 jaar verbeterd door te beginnen met het maken van een nieuwe stijl van modern Spaanse wijnen dat tot een succes heeft geleidt op de nationale en internationale markten.

Mala Vida wit
Malavida wit is een blend van 40% Muscat, 40% Meseguera en 20% Verdil en elke druifsoort wordt apart uitgewerkt om de maximale persoonlijkheid van de druif te verkrijgen. De intensiteit en exotische aroma’s van Muscat, de zuurgraad en frisheid van Merseguera en de elegantie van Verdil maken deze blend tot een complexe, frisse en goed uitgebalanceerde wijn.

Een vale gele kleur met groenachtige reflecties. In de geur intense aroma’s van Muscat met een vleugje jasmijn en subtiele citrus tonen zoals sinaasappelschil. In de smaak licht kruidig met frisheid en elegantie. Zacht in het gehemelte, goed uitgebalanceerd en zeer aangenaam met een lange afdronk.

Drink deze wijn tijdens mooie momenten met vrienden, familie, collega’s en al het goede in het leven.

”De hit van Ibiza”

ONTDEKKING VAN DE MAAND MEI

MALAVIDA ROOD Bodegas Arrāez

Spanje, D.O. Valencia
Bodegas Arrāez is een wijnhuis met een lange traditie. Don Antonio Arrāez heeft dit huis opgericht in 1950. Hij was de eerste in Valencia die zijn eigen wijnen ontwikkelde. Dit wijnhuis ligt in de stad Fuente de La Higuera. De wijngaarden liggen zo’n 90 km van de Middellandse Zee en op een hoogte van 600 tot 800 meter tussen 2 valleien, waardoor het een mediterraans/continantaal microklimaat genereert. Het wijnhuis heeft 30 hectare wijngaarden met overwegend lokale druiven zoals Monastrell, Tempranillo, Garnacha, Verdil en Moscatel, die aangevuld worden met perfectie met buitenlandse rassen zoals Cabernet Sauvignon en Syrah. Nu wordt het wijnhuis gerund door de derde generatie. Toni Arrāez is een jonge wijnmaker die jarenlang wijnen in Rioja en Ribera de Duero heeft gemaakt. Hij heeft het wijnhuis in de laatste 7 jaar verbeterd door te beginnen met het maken van een nieuwe stijl van modern Spaanse wijnen dat tot een succes heeft geleidt op de nationale en internationale markten.

Malavida rood
Malavida rood is een blend van 30% Monastrell, 30% Tempranillo, 20% Syrah en 20% Cabernet en heeft 8 maanden op Amerikaans, Frans en Hongaarse vaten gelegen. Het is een spannende wijn zonder harde kantjes, fluweelzacht in de mond met rijpe tannines en voortreffelijk rood en zwart fruit. Elegant en intens, structuur en balans. Deze wijn is niet alleen hip maar ook één van zijn beste wijnen in zijn klasse.

Serveer op ca. 12 tot 15 ◦C. Fijne wijn om op zichzelf van te genieten. Heerlijk bij tapas, rood vlees, pasta’s en chocola.

”De hit van Ibiza”

ONTDEKKING VAN DE MAAND APRIL

GALLICIAN “Prestige” AOP Costières de Nîmes – Frankrijk, Costières de Nîmes

De Appellation Costières de Nîmes bevindt zich in het meest zuidelijke deel van de Rhône vallei tussen de stad Nîmes en de westelijke Rhône delta (de Petit Rhône die eindigt in de Camargue). Het wijngebied omvat ± 4.500 hectare wijngaarden, dat officieel onderdeel is van de Appellations de la Vallée du Rhône. Het ligt verspreid over 24 gemeenten en brengt voornamelijk rode en rosé wijnen voort. Het betreft een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, dat al bij de Grieken geliefd was.

De volgens de wijnwetgeving toegestane druiven voor de rode (ca. 60% van de totale productie) en rosé wijnen zijn Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre en Syrah. Voor de witte wijnen (± 5% van de totale productie) is naast o.a. de bekende Rhône variëteiten – Clairette, Marsanne en Roussanne – ook de Provençaalse Rolle ofwel Vermentino toegestaan.

De vele zonuren, een echt regenseizoen en de Mistral hebben allen invloed op het karakter van de wijnen. Met name de rode wijnen laten zich vanwege het specifieke terroir het beste vergelijken met de wijnen uit de Rhône. Costières de Nîmes is momenteel een van de spannendste wijngebieden van Frankrijk; er worden wijnen van een ongekende kwaliteit gemaakt voor een goede prijs.

Cave de Gallician
Deze Cave is opgericht in 1951 en bevindt zich zuidelijk in het gelijknamige dorp. Er zijn ca 50 wijnboeren aangesloten bij de Cave en men beschikt gezamenlijk over zo’n 800 hectare wijngaarden. De nabijheid van de heuvels van de Camargue en veel kiezels in de bodem hebben invloed op het specifieke terroir. In de Cave worden verschillende series witte, rosé, rode en mousserende wijnen geproduceerd.

Prestige rosé
Deze droge rosé is een blend van de druivensoorten Grenache (60%),  Syrah (25%) en

Cinsault  (15%). De druiven zijn met de hand geoogst en traditioneel vergist. De Prestige wijnen zijn mooi karakteristiek voor de regio en zijn gebotteld in flessen met bovenin het beeldmerk van Costières de Nîmes.

De wijn toont licht zalmroze in het glas. In de geur met aroma’s van rood fruit (aardbei, framboos), abrikoos, peer en citrusfruit. De smaak is krachtiger dan de neus doet vermoeden, rond en vol fruitig, een lichte kruidigheid (anijs), zachte zuren en een frisse maar niet strak droge afdronk.

Smaakrijke en veelzijdige rosé om op zichzelf te drinken en als apéritief met bijvoorbeeld kazen en worst/charcuterie.

Gastronomisch gezien mooi bij lichte bereidingen van wit vlees en gevogelte, Provençaalse  visgerechten, Bouillabaisse, hartige taart, maaltijdsalades en de BBQ.

Serveer deze rosé op 10 à 12°C. Bedoeld om jong te drinken.

ONTDEKKING VAN DE MAAND MAART

SAN MARZANO, GranTrio Rosso
Negroamaro, Primitivo, Malvasia

 Domein
In 1962 bundelden 19 wijnboeren uit San Marzano hun krachten en richtten zo “Cantine San Marzano” op. Tegenwoordig telt deze coöperatie meer dan 1200 telers en maakt het gebruik van moderne en technologisch geavanceerde installaties zonderafbreuk te doen aan de zeer oude wijntraditie van Puglia. Puglia is gelegen in het hart van de veelgeprezen DOC “Primitivo di Manduria”, tussen twee zeeën (Ionische en de Adriatische Zee). De provincies Taranto en Brindisi bieden een landschap waar wijngaarden en olijfbomen zij aan zij groeien op een rode ondergrond. Deze bodem en het Middellandse Zee terroir spelen een essentiële rol in de productie van hoogwaardige wijnen. Het klimaat is extreem, met moeilijke omstandigheden: droogte, vorst, Sirocco wind. Toch zorgen deze gepassioneerde wijnmakers ervoor dat zelfs druiven uit de oudste wijngaarden volle en elegante wijnen opleveren.

Vinificatie
Temperatuur gecontroleerde schilinweking, gevolgd door een alcoholische fermentatie. Daarna rijpt de wijn gedurende 4 maanden in barriques van Frans eikenhout.

De wijn
De GranTrio Rosso is een zeer mooi geslaagde combinatie van de lokale druivenrassen Primitivo (zachte textuur), Negroamaro (kruidige tonen) en Malvasia Nera (delicate aroma’s). Geweldige druiven voor geweldige wijnen.
In de neus aroma’s van rijpe kersen en pruimen, chocolade en specerijen. De aanzet is vol en rijk, gevolgd door een sappige, zachte en lange afdronk.

Lekker bij
Past goed bij rood vlees, gegrilde vleesgerechten en rijpe kazen.

ONTDEKKING VAN DE MAAND FEBRUARI

MOTTURA  Primitivo

Italië, 
Apulië
Het schiereiland van Salento ligt in wat we de hak van de laars Italië noemen. Een stuk rots omspoeld door de Adriatische zee aan de ene kant en de Ionische zee aan de andere. In vinologische termen kan je hier spreken van een veelbelovende geologie, roodgekleurde klei en zandsteen, een heet mediterraan klimaat met maritieme invloeden.. De belangrijkste autochtone druivenrassen zijn de Negroamaro en de Primitivo. In de 20e eeuw floreerde de handel in bulkwijnen met Frankrijk. Maar vandaag de dag wordt in deze streek de aloude passie voor wijn door steeds meer wijnbedrijven succesvol gecombineerd met de moderne technieken. Het resultaat geeft innovatieve, kwalitatieve en prestigieuze wijnen.

Villa Mottura
Het was 1927 toen Pasquale Mottura uitkeek over de uitgestrekte wijngaarden die hij in de loop der jaren, hectare per hectare, geleidelijk met zijn offers en toewijding had opgezet dat hij besloot de vruchten van zijn werk nieuw leven in te blazen van een van de belangrijkste wijnhuizen op het schiereiland Salento.
Na meer dan 80 jaar waarin Pasquale zijn liefde voor het land en de verzorging van zijn wijngaarden als een kostbaar erfdeel van vader op zoon had overgedragen gedurende vier generaties, is Villa Mottura nu een toonaangevende maker van kwaliteitswijnen in Salento en in Italië. Door het combineren van respect voor traditie met nieuwe professionele vaardigheden en technologische innovatie.

 Primitivo
Deze robijn rode Primitivo heeft 6 maanden rijping gehad op eikenhouten vaten en nog eens 3 maanden op fles. Aroma’s van rijp rood fruit, kersen, blauwe bessen, een hint van vanille en aromatische kruiden. Aangename tanines.

Heerlijk bij rood vlees, geroosterde groenten en oude kazen.

ONTDEKKING VAN DE MAAND JANUARI

ZENATO Valpolicella Superiore DOC

Italië, Veneto
In Veneto wordt sinds mensheugenis wijn gemaakt. Vooral de vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems langs de voet van de Alpen golden al vroeg als herkomstgebied van commercieel interessante wijnen. In de eromheen liggende vlakte werden bulkwijnen gemaakt voor de plaatselijke consumptie. Tegenwoordig is Veneto, als omvangrijkste wijnregio na Sicilië en Apulië, goed voor de grootste hoeveelheid DOC wijn van Italië. De bekendste zijn Bardolino langs het Garda meer, Soave en Valpolicella boven Verona en Prosecco noordelijk van Venetië. De meest beroemde wijn is zonder twijfel de Amarone.

Zenato
Het bedrijf van de familie Zenato (opgericht in 1960) is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto, zo’n 25 kilometer ten westen van de stad Verona. Dit gebied is naar volume het grootste productiegebied van DOC-wijnen van Italië. Het bedrijf wordt inmiddels geleid door de kinderen van Sergio en Carla Zenato; zoon Alberto (verantwoordelijk voor de wijngaarden t/m botteling van de wijnen en export) en dochter Nadia (marketing en communicatie), dus het betreft hier nog een echt familiebedrijf. Met name de laatste jaren worden de wijnen van Zenato overladen met medailles en fantastische recensies. Hun wijnen kernmerken zich door een zachte stijl.

De wijn:
Blend van verschillende druivensoorten: 80% Corvina Veronese, 10% Rondinella, 10% Sangiovese, De wijn ondergaat gedurende 12 maanden houtrijping in grote vaten van Sloveens eiken.
Omschrijving
Sappige wijn met een mooie balans in zuren en andere smaakcomponenten. Aroma’s van zwarte bessen, kersen en kruiden. Subtiele tonen van de houtrijping. Zachte tannines, rijpe, fluweelachtige afdronk. Mooi, typisch Italiaans. Superiore staat voor 1% meer alcohol en 1 jaar flesrijping.
Culinaire combinatie
Prima om zo te drinken, ook als apéritief.

Te serveren bij pastaschotels met rood of wit vlees en pesto. Ook bij diverse worstsoorten en jonge belegen kazen. Serveer de wijn op ca 16 à 18 ̊ C. Bij voorkeur van genieten na 3 tot 5 jaar na oogstjaar.

ONTDEKKING VAN DE MAAND DECEMBER

MATSU

Matsu is meer dan een wijnhuis of een wijn, het is een modern project van hoogstaande
wijnbouw waar binnen exclusieve wijn wordt geproduceerd. Matsu, dat in het Japans “Geduldige balans” betekent, verwijst naar de connectie tussen de Oosterse drang naar perfectie en de meeste geavanceerde biodynamische technieken van
de Westerse wereld, waarmee de wijnbouwers deze ecologische wijn creëerden.

Toro, Spanje
Druivenras 100% Tinta de Toro

1ste prijswinnaar van het Proefschrift Wijnconcours!
Matsu El Picaro (de Schelm) 
El Pícaro is een jonge, rode wijn die 3 maanden in eiken vaten
gelegen heeft. Het heeft een aroma van zwart fruit, zoals bessen en tonen van rood fruit en mineralen. Het is een frisse, complexe wijn met een aangename, lange afdronk.