Pecorino terug van bijna helemaal weggeweest!

 De terugkomst van de Pecorino druif, de zo goed als uitgestorven Italiaanse druif.

De Pecorino druif, soms wel de schapendruif genoemd, is een klassieke Italiaanse druif uit de Marken en Abruzzen streek. De Pecorino dankt haar naam aan de schapen uit de regio en is een verwijzing naar de naam Pecora dat in het Italiaans staat voor schaap, net als de naam van de bekende Pecorino kaas uit Italië. Wat trouwens heerlijk bij elkaar smaakt, net als bij Italiaanse olijven.

Er is een periode in het verleden geweest dat het geloof bestond dat de Pecorino druif uitgestorven was. Omdat de druif een heel dun schilletje heeft is deze wat meer gevoelig voor slecht weer en ziektes in de wijngaard, dat maakte hem dan ook moeilijk te verbouwen.

Dit zorgde er dan ook voor dat er rond 1900 werd gedacht dat Pecorino niet meer bestond. Gelukkig werd er rond de jaren 80 van de vorige eeuw een uit de klauwen gewassen Pecorino wijnstok gevonden door onderzoekers die in die tijd op zoek gingen naar verloren of bijna uitgestorven druivenrassen.

Door de druivenranken opnieuw in de regio aan te planten kwam er in de jaren 90 de eerste 100% Pecorino wijn op de markt, en is de wijn van deze druiven tegenwoordig niet meer weg te denken uit de pareltjes van de wereld.

Deze wijnen is doorgaans rijk aan geel fruit, fris als citrus, maar met toch zeker ook een minerale toon.

Volgens ons is de Pecorino een echte aanrader en veelzijdig te combineren. Heerlijk bij veel gerechten met vis, schaal & schelpdieren of lekker bij de antipasta.

Laat u verrassen en waan u even fijn in het Italiaanse zonnetje.

Patrick van Leeuwen Sjatoo Wijn, Whisky & Sterk

Venea Prima Pecorino